
Damskij – Po zakonam krasoty 
 
Malé ukázky z knihy Podle zákonů krásy. 
 
     
Prakticky není možné z oceánu šachové 
tvorby vytrhnout etalon paradoxnosti, i když 
v knize je kapitola o nejkrásnějších tazích, 
nebo minimálně na takové hodnocení 
kandiduje. Snazší je to udělat na příkladu 
z šachové kompozice. Nechť se nám vzorem 
– ne-li etalonem – stane skvělá studie bratří 
Sacharyčevových. 
 

 
 
     Podstata věci spočívá v tom, že po 
samozřejmém 1.Kd6 Sf5 2.Dc5 Ke4 3.Kb6 
Sc8 černý střelec stihne pokrýt svého pěšce, a 
„vlastním tělem“ blokuje bílého pěšce a nyní 
prohrává 4.Ka7 b5 5.Kb8 Sh3 (g4, f5, e6 a 
dokonce i d7). 
     Studii řeší pouze 1.Kc8!! b5 2.Kd7!! b4. 
     A nyní řekněte: viděli jste někdy nějaké 
fotbalové mužstvo, které po hvizdu 
rozhodčího by nejprve vstřelilo tři góly do 
vlastní branky, a teprve pak se vrhlo do boje? 
Sotva. Ale vždyť právě tak vypadá ve studii 
bílý, dobrovolně „přiblíživší“ černého pěšce 
na tři kroky od pole proměny. Nicméně, boj je 
vyhraný! 
3.Kd6 Sf5 4.Ke5! Kg4 (nebo ústup střelcem, 
řekněme na c8 – je jedno) 5.Kd4 b3 6.Kc3 
Se6. 
     A je konec. Jako ve falešné stopě, střelec 
„zespodu“ brání svého pěšce, ale bílého – již 
neblokuje, nezahrazuje mu cestu vpřed 
„fyzicky“, ale pouze kontroluje pole c8, lze to 
tak říct, „morálně“. Kvůli této drobné změně 
mezi blokádou pole c8 a kontrolou pole c8 
bílý provedl svůj úvodní paradoxní manévr. 
7.c8D Sxc8 8.Kxb3 remíza 

     Nebo málo známá koncovka partie M. 
Tajmanov – B. Spasskij, Leningrad 1952. 
 

 
 
     Král musí zaujmout místo před 
soupeřovým pěšcem – tento axiom pro 
začátečníky je správný také pro velmistra. Ale 
pokus hrát „podle pravidel“ po 52.Kh4 Kf3 
vede k zugzwangu a záhubě. 
     Spása se nalezla v paradoxu. 
52.Kg6! Jd5 53.Kf7!! (bílý „jde zarputile na 
druhou stranu“) 53. …Kf5 (53. …Jf4 
54.Kxf6) 54.Jg1 Jxf4 55.Jf3 
     Počet pěšců navíc se zdvojnásobil, ale – ó, 
to je hrozné! – na šachovnici je remíza. 
Konkrétně, kvůli tomu, že se černý jezdec stal 
nemotorným v důsledku „přežrání se“ pěšcem 
f4 a není v jeho silách atakovat bílého krále, 
který v týlu černého vede partyzánskou válku, 
válku „bez pravidel“. Zde varianty: 

I. 55. …e5 56.Jh4+ Kg5 57.Jf3+ Kg4 
58.Kxf6 e4 59.Je5+ Kg3 60.Jc4 
s remízou 

II. 55. …Ke4 56.Jd2+ Kd3 57.Jf1 f5 
58.Kf6 a 59.Jg3 s remízou 

III. 55. …Kg4 56.Jh2+ Kh3 57.Jf1 f5 
58.Kf6, 59.Je3 a 60.Jxf5 
s remízou. 

 
 
 
 
 
 
 



 Z kapitoly II – Pohled první, pohled poslední 
– podkapitola Krása bez ceny 
 
      
Nežmetdinov – Kotkov 
Mistrovství RSFSR, Krasnodar, 1957 
1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sb5 Jf6 4.0-0 Jxe4 5.Ve1 
Jd6 6.Jxe5 Se7 7.Sd3 
     Paradoxnost – má se na mysli čistě vnější 
– tohoto systému spočívá v tom, že téměř 
všechny síly bílého se nacházejí na třetí řadě. 
Jejich harmonie spočívá ve shodném 
„pohledu“ na pozici černého krále.  
7. …0-0 8.Jc3 Jxe5?! 
     V těch letech takto jednoznačně tento tah 
nehodnotili, i když názory o jeho pochybnosti 
již existovaly. Už Em. Lasker v partii proti D. 
Janowského, Norimberk 1896, předvedl 
mnohem přesnější způsob obrany – 8. …Je8 a 
na 9.Jd5 – 9. …Sf6 10.Jg4 d6 s rovnováhou. 
Základní motiv těchto obran spočívá v tom, 
že jezdce c6 má význam uchovat pro případně 
možné napadení bělopolného střelce bílého. 
     Nicméně, ještě po 8. tahu v partii na tom 
není černý špatně. 
9.Vxe5 Sf6 10.Ve3 g6 11.Df3 Sg7? 
     To už je mnohem vážnější chyba. 
Černému neslibuje nic dobrého ani 11. …Ve8 
12.b3 Vxe3 13.fe Sxc3 14.dc Je8 15.e4 a 
černý nemá co postavit proti vskutku 
„nadlidské síle“ střelce c1. Ale bylo nezbytné 
výpadem 11. …Sd4! zahnat bílou věž na 
méně aktivní pozici, současně odkrývaje – 
případně – cestu černé dámě na f6. Poté by 
měl černý rovnou hru. 
12.b3 Je8 
     Zatím je replika 12. …Df6 sotva možná – 
bílý má velkou převahu po samozřejmém 
13.Dxf6 Sxf6 14.Sa3 a dále Va1-e1. A 
později už nebude mít černý pro tah dámou 
čas… 
13.Sa3 d6 14.Vae1 
     Převaha bílého ve vývinu se stala, tak 
řečeno, absolutní, a chce zahájit materiální 
zisky prostřednictvím 15.Sc4 s průzračnou 
ideou 16.Sxf7+ nebo 16.Vxe8, a na 15. …Jf6 
je velmi nepříjemné 16.Jd5 Jxd5 (není dobré 
připustit také šach na e7 s výměnou bílého 
jezdce za černého střelce) 17.Sxd5, 
obnovující hrozbu braní na f7 a minimálně 
sebere soupeřova pěšce b7. 
14. …Jf6 
     Uvolnit se za pomoci 14. …Vb8 15.Sc4 
Sd7 černý nestihne: po 16.Jd5 nemá prostě 
čím táhnout (16. …c6 17.Je7+ Kh8 18.Sxf7 
Jf6 19.Sxg6). 

15.h3 
     Bílý předchází budoucímu výpadu na g4, 
dělá „okénko“ a … předává soupeři tah, 
kterého, v podstatě, není. Nicméně ještě 
jednodušší bylo 15.Sc4 Vb8 16.Jd5, 
s přechodem k výše uvedenému pokračování. 
Pravda, v tom případě bychom přišli o 
následující kombinační kaskádu obětí, 
vytvořenou Nežmetdinovem. 
15. …Jd7 16.Jd5 f5? 
     Menším zlem by bylo 16. …Vb8 
s přihlédnutím k tomu, že 17.Je7+ Kh8 
18.Sxf7? nyní nevychází kvůli 18. …Je5. Ale 
i v tomto případě nevyvolává převaha bílého 
pochybnosti po vniku 17.Ve7 (proč se nehodí 
17. …Je7 bude zřejmým o něco později). 
     „Na 16. …Je5 by přišlo 17.Vxe5! Sxe5 
(17. …de 18.Se7 Dd7 19.Jf6+ Sxf6 20.Dxf6 
získávaje minimálně pěšce v lepší pozici) 
18.Vxe5! de 19.Se7 Sg4 20.hg Db8 21.Sxf8 
atd. Tah v partii prudce oslabuje krále a 
umožňuje bílému zakončit útok kombinační 
cestou“ 
(Nežmetdinov) 

 
17.Jxc7!! 
     „Oběť, logicky vyplývající z konkrétních 
podmínek pozice (náskok ve vývinu, 
ovládnutí jediného otevřeného sloupce „e“ a 
konečně, slabost diagonál a1-h8 a a2-g8)“. 
17. …Dxc7 18.Dd5+ Kh8 19.Ve8! 
     „Je možné, že černý počítal, že se bílý 
chystá zahrát 19.Sxd6? Tehdy by protiúder 
19. …Jf6! náhle prudce změnil obraz boje – 
20.Dd4 Je4!“ 
(Nežmetdinov) 
     K tomu je nutno dodat, že základním 
motivem kombinace a v její hlavní variantě, a 
také v těch, které zůstaly skryté, byla slabost 
8. řady, což pozorně postřehl Nežmetdinov. 
Úspěch bílého je spojen celou dobu právě 
s vniknutím těžkých figur. 



19. …Jf6 
     Hrozilo 20.Df7 nebo 20.Sc4. 
20.Vxf8+ Sxf8 21.Sb2! 
     Vida proč byla obětována figura. Černý se 
ocitá ve smrtelné vazbě. 
21. …Sg7 
     Je evidentní, že je špatné 21. …Kg7 
22.Sc4 s vniknutím na f7 nebo g8. Na první 
pohled je houževnatější 21. …Dg7, po čemž 
na 22.Ve8 černý nezvolí 22. …Jxe8? 
23.Df7!!, ale 22. …Se6! s vyhlídkami se 
nějak uvolnit ve, v podstatě, forsírované 
variantě 23.Vxf8+ Vxf8 24.Dxe6 d5 25.g4 fg 
26.hg h6 27.f4 g5. 
     Opravdu by se v této variantě musel bílý 
spokojit s minimem – 22.Sxf6 Dxf6 23.Sc4 
Kg7 24.Dg8+ Kh6 25.Ve8 Sg7 26.Vxc8 Vxc8 
27.Dxc8 De7? Ne! 
     „Zajímavě by se dosáhlo výhra po 21. 
…Dg7. Bílý připravil tuto vynucenou 
variantu: 22.Dd4 Je4 (nebo 22. …Jg8 23.Ve8 
Dxd4 24.Sxd4+ Sg7 25.Sc4 – J.D.; na  - 22. 
…Se7 rozhoduje 23.De3 Sf8 – pokud 23. 
…Sd8, tak 24.De8+ Dg8 25.Sc4, vyhrávaje 
pro začátek figuru – 24.Dg5 Se7 25.Vxe7) 
23.f3 d5 24.fe fe (24. …de – 25.Dd8!) 
25.Sxe4 de 26.Dd8! 
(Nežmetdinov) 
22.Sc4! Sd7 
     Samozřejmě, dáma je nedotknutelná stále 
kvůli matu na poslední řadě. 
23.Sxf6 
     „Krásný úder mohl bílý provést 
prostřednictvím 23.Df7 Vf8 24.Ve8!! Ale 
nechtěl, aby černý protahoval odpor, hraje 24. 

…Sxe8 25.Dxc7. Ano i pak je závěr partie 
neméně zajímavý“ (Nežmetdinov). 
23. …Sxf6 24.Df7 Dd8 
     „Pokud 24. …Sg8, tak 25.g3 Vc8 26.h4 
Sc6 27.Ve8+ Vxe8 28.Dxc7 Ve1+ 29.Sf1 
Sxd2 30.Dxd6 Sh6 31.Dd4+ Sg7 32.Dd2 Vd7 
33.Sg2 a vyhraje“ (Nežmetdinov). 
     Ještě rychleji, evidentně, v tom případě 
vyhrávalo 25.f4! Sh4 26.g3 Dc5+ 27.Kf1 Sc6 
(nebo 27. …Dd4 28.gh a oproti hrozbě 
vniknutí věže na e7 není obrany) 28.fg d5 
29.Ve7 Dxe7 30.Dxe7 dc 31.bc, po čemž se 
černý musí vzdát. 

 
25.Ve8+!! 
     Současné odlákání (dámy od obrany bodu 
f6) a zavlečení (střelce na e8, což vede ke 
ztrátě kontroly nad polem f8)! Černý vzdal. 
     Partie zůstala bez zasloužené ceny za 
skvělý útok jenom proto, že na tomto 
mistrovství RSFSR se tvůrčí úspěchy 
nevyhodnocovaly.

 
       
 
 


