Dne 9.6.2013 pořádal náš oddíl ve spolupráci s SK Boršice simultánku s GM Vlastimilem Babulou. Ta se konala přesně 50 let po simultánce s velmistrem Pachmanem v Boršicích.  

Před 50 lety - 9.6.1963 sehrál velmistr Luděk Pachman, simultánku s 34 hráči. 27 partií vyhrál, šest skončilo remízou. Porazit jej dokázal pouze pan Antonín Vichorec dlouholetý člen našeho oddílu.

slovacka_jiskra_1963_vichorecZ dobového tisku, kde byla simultánka přejmenována na bleskový turnaj

Proto jsme se ve spolupráci s oddílem SK Boršice rozhodli připomenout tuto simultánku i „slavnou“ výhru našeho člena novou simultánkou, tentokrát v Kunovicích. Zde máme zásluhou městského úřadu několik let krásně zrekonstruovaný Panský dvůr, kde se simultánka uskutečnila.

ssimultanka_salSpolečenský sál Panského dvora byl důstojným prostorem pro simultánku

Pozvání dostala většina žijících hráčů ze simultánky před 50 let. Někteří nemohli, a tak z hráčů, kteří hráli simultánku před 50 lety si letos zahrála trojice. Samozřejmě náš „hrdina“ Antonín Vichorec, dále hlavní organizátor boršického dění v minulých desetiletích Josef Ludvíček a v neposlední řadě Josef Hurdes. Ten dokázal v roce 1963 s velmistrem Pachmanem remizovat.

simultanka_ludvicek_vichorec_hurdesZleva Ludvíček, Vichorec a Hurdes

Stoly jsme připravili ve tvaru písmena U, kde na kratší straně byly tři stoly vyhrazené právě pro tři pamětníky minulé simultánky. Po stranách pak seděli další účastníci. Celkem si přišlo zahrát 22 hráčů a hráček. Nejstarším z nich byl 84-letý pan Vichorec, naopak nejmladším pak desetiletý Lukáš Macháček. Po prezentaci všech přihlášených se již mohlo přikročit k zahájení. Po přivítání všech účastníků i hostů začala krátká, asi dvacetiminutová beseda s Vlastimilem Babulou.

simultanka_besedaBeseda

Po skončení besedy velmistr poskytl rozhovor TV Slovácko, a pak se již mohlo začít hrát.

simultanka_johanikNehrající organizátor Josef Martinák a sportovní redaktor TV Slovácko Vojtěch Johaník

Samozřejmě jako první si podali ruce velmistr Babula s panem Vichorcem, který simultánku svým tahem zahájil. Pan Babula netrval na bílé barvě na všech šachovnicích, ale barvy se pravidelně střídaly. Pak se již velmistr Babula pozdravil i se všemi ostatními a v rychlém sledu začala simultánka na všech šachovnicích.

simultanka_zacatekPan Babula a pan Vichorec zahajují simultánku (foto: p.Krolop)

Mezitím do sálu přicházeli diváci. Někteří na chvilku, někteří na skoro celou dobu trvání simultánky. Mezi nimi byli např. Fera Vrána s manželkou, Antonín Vávra, předseda krajského šachového svazu Jiří Ondra a další. Staroměstské duo vyzkoušelo i venku postavené zahradní šachy zapůjčené právě od ŠK Staré Město. A na prestižním místě na pódiu nezahálely.

simultanka_velke_sachyTak si hrají zkušení hráči (pánové Vrána a Vávra)…

simultanka_velke_sachy_2… a tak začátečníci (na své ratolesti dohlíží paní Babulová a Slanicayová)

V sále byla možnost si zakoupit i šachovou literaturu. Přebytky ze své přebohaté šachové knihovny nabízel Josef Martinák.

simultanka_knihyAntonín Vávra si prohlíží vystavené knihy

Jako první v simultánce skončil Lubomír Vičar z Veselí nad Moravou, který byl dle vlastních slov překvapen zahájením, a v 10.tahu přehlédl vidličku. Mezitím se již i na některých dalších šachovnicích začalo vyjasňovat. Další hráči vzdávali své partie, ale přišly i první remízy. Jako první po zisku pěšce nabídl remízu Stanislav Volčík, a tato nabídka byla ihned přijata.

simultanka_volcikStaňa Volčík, vedle něj Martina Grygerová

Jako další v řadě pak remizovala Magdalena Kratochvílová. Jejímu sousedovi, známému blogerovi Petru Krolopovi nejprve velmistr Babula dvakrát remízu odmítl, ale o několik tahů později ji v rovné pozici sám nabídl.

simultanka_krolopPetr Krolop a vedle něj sedící Magdalena Kratochvílová

Dalším z těch co remizovali byl pan Ludvíček, který si tak jako jediný z trojice v čele stolu připsal úspěch v podobě remízového výsledku. Jako poslední remizoval Josef Knotek, který měl sice pěšce navíc, ale realizace drobné výhody by byla s takovým věhlasným soupeřem velmi obtížná.

simultanka_knotekJosef Knotek, vedle něj Robert Ptáček

Ze začátku rychlé tempo pana Babuly se samozřejmě muselo s přibývající složitostí pozic zpomalovat. U některých šachovnic setrvával déle. Rekordem byla asi snad čtyřminutová zastávka u partie s domácím Gabrielem Slanicayem.

simultanka_zamysleniZamyšlený GM Babula

Ten taky dokázal vzdorovat nejdéle. A i ve chvíli, kdy se už hrálo „zoči-voči“, nebyl ve své velmi zajímavé partii daleko od remízy. Nakonec ale i on podlehl.

simultanka_posledniPoslední partie

Celkové skóre po asi třiapůlhodinové simultánce tedy je 17 výher a pět remíz pro GM Vlastimila Babulu. Po skončení poslední partie pak následuje oprávněný potlesk pro hlavního aktéra vydařené akce. Obejít čtyřicetkrát kolečko a soustředit se na 22 různých partií zasluhuje obdiv.

Úplně nakonec přichází na řadu společné fotografování. Pak již nezbývá než se rozloučit se všemi účastníky a po odchodu posledního uklidit hrací sál.

simultanka_babula_ucastnici_1963Zleva p.Vichorec, p. Babula, p.Ludvíček a p.Hurdes

simultanka_remizyZleva pan Ludvíček, p.Babula, pí.Kratochvílová a p.Volčík – z těch co uhráli remízu chybí p.Knotek a p.Krolop

Po převezení materiálu do klubovny a rozeslání výsledků do novin (na akci byl i fotograf z Dobrého dne s kurýrem) a televize (TV Slovácko) si již může trojice hlavních organizátorů ve složení Pavel Růčka, Josef Martinák a Gabriel Slanicay vychutnat závěr dne hraním šachů na velké šachovnici na nádvoří Panského dvora.

simultanka_konecPodvečerní pohoda v podání Josefa Martináka a Gabriela Slanicaye

Závěrem je třeba poděkovat všem, kdo se podíleli na zdárném průběhu simultánky. Ať již správci areálu panu Hráčkovi za pomoc a rady s přípravou sálu, Michalu Mašíčkovi a Tomáši Fridrichovi za pomoc s nachystáním sálu a zejména šachovnice pro zahradní šachy, dále pak oddílům Starého Města a Vlčnova za zapůjčení materiálu. A samozřejmě oddílu SK Boršice vedeného Staňou Volčíkem za materiál i pořadatelskou spoluúčast. V neposlední řadě pak velmistru Babulovi a všem aktérům simultánky za pěkně strávené odpoledne.

Zde si můžete prohlédnout kompletní výsledky a přehrát partie. Mnoho fotek je v naší fotogalerii. Článek s fotkami má na svém výborném webu i úspěšný hráč z dnešního dne pan Krolop. Další články jsou k přečtení na webu Boršic a Veselí. Reportáž z akce ke shlédnutí na TV Slovácko (magazín z 10.6.2013, začátek reportáže v 6:10).

Bulletin z akce připravený Josefem Martinákem obsahující všechny partie, fotky i archivní materiály k simultánce v roce 1963 z kroniky pana Ludvíčka je k dispozici zde.

Nic neslibujeme, ale máme v oddíle z akce dobrý pocit, ohlasy jsou zatím taky vesměs kladné, sál je hezký a příští rok náš oddíl slaví 70.let od založení…